BELGESELLER
“Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yılı Etkinlikleri” kapsamında Mustafa Yürekli, üç belgesel hazırlayıp sunacaktır. Belgeselleri tanıtmadan önce yönetmen ile tanıştıralım:
YÖNETMEN
Mustafa Yürekli, şair, yazar ve belgeselci. 1960 Adana doğumlu. A.Ü.İslamî İlimler Fakültesi’nde okudu (1982-1987). 80 kuşağı şairlerindendir. Yayınevlerinde genel yayın yönetmenliği yaptı.
1997’den beri Kanal 7’de yapımcı/yönetmen olarak çalışmaktadır; pek çok belgeselin senaryo yazarlığı ve yönetmenliğini yaptı.
Medya Platformu Derneği’nin kurucularındandır; üç dönem başkanlığını (2004 -2014) üstlendi. 2015’ten itibaren Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Derneği’nin kurucu başkanıdır.
1. KANATLARINI ARAYANLAR, ARİF NİHAT ASYA BELGESELİ
Mustafa Yürekli, “Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yılı Etkinlikleri” kapsamında, “Kanatlarını Arayanlar, Arif Nihat Asya Belgeseli”ni hazırlamaktadır. Mustafa Yürekli, 20 yıldır Türkiye genelinde okullarda gösterilen “İstiklal Marşı, Mehmet Akif Ersoy Belgeseli”nin yapımcısı ve yönetmenidir.
Kültür Bakanlığı tarafından da desteklenen “Kanatlarını Arayanlar, Arif Nihat Asya Belgeseli” o dönemde Adana Lisesinde edebiyat öğretmeni olan, bayrak şairi Arif Nihat Asya’nın hayatını ve 1930’lu, 1940’lı yılların Adana’sını anlatacaktır.
2. 5 OCAK 100. YIL BELGESELİ
Mustafa Yürekli, “Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yılı Etkinlikleri” kapsamında, “5 Ocak, 100. Yıl Belgeseli”ni hazırlamaktadır. “5 Ocak, 100. Yıl Belgeseli”nin galası ülke çapında ses getirecek şekilde yapılacaktır.
“5 Ocak, Adana’nın Kurtuluşu Belgeseli” için toplanan belgeler de ayrıca “5 Ocak” kitabı olarak hazırlanıp basılacaktır.
3. ADANA GÖRÜŞMESİ BELGESELİ
Mustafa Yürekli, “Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yılı Etkinlikleri” kapsamında, “Adana Görüşmesi Belgeseli”ni hazırlamaktadır. Adana Görüşmesi, 30-31 Ocak 1943 tarihlerinde, Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Yenice'de, Türkiye Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile Birleşik Krallık Başbakanı Winston Churchill'in İkinci Dünya Savaşı’nın tam ortasında gerçekleştirdiği iki taraflı toplantıdır.
Adana Görüşmesi Belgeseli, İkinci Dünya Savaşı ortasında gerçekleşmiştir.. Bu görüşme, hem savaşı, hem de savaş sonrası koşulları belirlemiştir. Adana Görüşmesi Belgeseli galası yapılacaktır.
ETKİNLİKLER
“5 Ocak 100. Yıl Etkinlikleri” kapsamında; Adana tarihi çalışan akademisyen ve yazarlarla sempozyum, panel, söyleşiler yapılacaktır..
ADANA TARİHİ SERGİSİ
Mustafa Kemal Paşa’nın Adana ziyaretleri, Fransız İşgali, Ermeni Katliamı, Milli Mücadele ve eski Adana fotoğrafları sergilenecektir..
YARIŞMALAR
1. KISA FİLM, FOTOĞRAF, RESİM YARIŞMASI
“5 Ocak 100. Yıl Etkinlikleri” kapsamında kısa film, fotoğraf, resim yarışması yapılacaktır. Üniversite ve lise öğrencilerinin katılacağı yarışmayı düzenlemedeki amaç, tarih bilincini geliştirmek, Adana tarihini gündeme getirmek ve Adanalılığın farkındalığını sağlamak olacaktır.
Kısa film, en az 5 dakika, en fazla 15 dakika olacaktır. Fotoğraflar ve çizimler sergilenecek ve kısa film izlenecektir. Her sanat türü için ayrı ayrı 1., 2. Ve 3, seçilecek, özendirici ödül konulacaktır.
2. KOMPOZİSYON VE ŞİİR YAZMA YARIŞMASI
“5 Ocak 100. Yıl Etkinlikleri” kapsamında üniversite ve lise düzeyinde il çapında kompozisyon ve şiir yazma yarışması düzenlenecektir. Her yarışma için ayrı ayrı 1., 2. ve 3, seçilecek, özendirici ödül konulacaktır.
Arif Nihat Asya’nın Bayrak Şiir’ini güzel okuma yarışması düzenlenecek, üç ödül birlikte verilecektir.
KONSER
“5 Ocak 100. Yıl Etkinlikleri” kapsamında Kahramanlık Türküleri, Ağıtlar ve Adana Türküleri Konseri düzenlenecektir.. Konseri Adana’daki orkestralar, öğrenci koroları ve Adanalı sanatçılar verecektir.
Konser yerine TRT, ATV, Kanal 7 gibi bir yaygın kanalda canlı yayın da yapılabilir.