HABERLER

Mahmut Eraslan: 'Adana'nın Kurtuluşunun 100. Yıl Etkinlikleri'


21 Ekim 2021

Fransızlar, Ankara Antlaşmasını imzalanmasının ardından 5 Ocak 1922’de Adana’dan çekildiler.

Bu yüzden her yıl, 5 Ocak’ta, Adana’nın Fransız işgalinden kurtuluşu kutlanıyor.

Milyonlarca insanın yaşadığı Adana’da büyük bir çoğunluk bu tarihi bilgiden yoksun ama bundan sonraki süreç farklı olacak, Adanapost.com tarih ve sorumluluk bilinciyle, çok önemli bir adım atmaya hazırlanıyor, direniş ruhu, mücadele azmi, bize bırakılan miras ve misyona dikkat çekecek ufkumuz açacak etkinliklere hazır olun.

'Adana'nın Kurtuluşunun 100. Yıl Etkinlikleri' Adanapost Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yürekli öncülüğünde, Adana'nın Fransız işgalinden kurtuluşunun 100. yıl etkinlikleri; sempozyum, paneller, Adana Tarihi Sergisi, fotoğraf, kısa film, kompozisyon, resim, şiir yarışmaları ve müzik dinletisiyle oldukça canlı bir şekilde gerçekleşecek.

Şair Mustafa Yürekli, memleketine gönül borcunu ödeme amacıyla ‘5 Ocak Adana’nın Fransız İşgalinden Kurtuluş’unun 100. Yılı Etkinlikleri’ kapsamında tasarlanan ‘Kanatlarını Arayanlar', Arif Nihat Asya Belgeselini yapıyor. Belgeselde, Bayrak şairi Arif Nihat Asya’nın 1940’lı yıllarda verdiği mücadelesi ve sanat hayatı anlatılıyor.

“Beş Ocak: Adana’nın Kurtuluşu” nedeniyle düzenlenen kısa film, kompozisyon, şiir yazma, Bayrak şiirini güzel okuma yarışması başvuruları başladı.

Yarışmaya başvurular internet sitesinden 11 Ekim - 05 Aralık tarihleri arasında kabul edilecek.

Başvuru şartnamesi ve başvuru formuna yarışmanın resmi internet sitesi ‘adananinkurtulusunun100yiletkinlikleri.com’ adresinden ulaşabilirsiniz.

Festival yönetimi jüri üyeleri akademisyenlerden, sinema sektöründen, sanatın diğer alanlarından, film festivallerinin yöneticilerinden, edebiyat, kültür sanat başta olmak üzere, sinema konusunda yetkin olduğuna inandığı gazeteciler arasından seçildi.

Adana Eyüp Sultan Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ova Yayıncılık ve Adanapost Haber Portalı olarak 'Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yıl Etkinlikleri’nin tüm Adanalılara hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.

100 yıl sonra 5 Ocak 2022’de o günün ruhunu yaşatmak için hep birlikte ‘Adanalıyık! Bayrağa Sevdalıyık..’diyeceğiz.

Aliya İzzetbegoviç'in dediği gibi;

“Bunu hiç unutma evlat;

Batı hiçbir zaman uygar olmamıştır ve bugünkü refahı, devam edegelen sömürgeciliği; döktüğü kan, akıttığı gözyaşı ve çektirdiği acılar üzerine kuruludur.”

yazının devamı..