KOMPOZİSYON

Ali Şahin: Adana’nın Kurtuluşu


05 Aralık 2021

Adana’nın Kurtuluşu

 

Bugün, 5 Ocak 2022 Adana’nın Kurtuluşunun 100. Yıl Dönümü. Bugün esaret altına alınmak istenen kadim bir ulusun tüm dünyayı karşısına alarak özgürlük uğruna verdiği cansiperane mücadelesinin, Adana'da hayat bulduğu gündür. Tıpkı kışın o soğuk ve kötü şartlara rağmen, toprağına sıkı sıkıya bağlanarak yeniden kök salmaya başlayıp, dallanıp budaklanacağı, rengârenk çiçekler açarak yeniden yeşereceği günü büyük bir istek ve arzuyla bekleyen bir ağacın ilk umuduna benzer bir umut olmuştur Türkiye'ye için Adana.

Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, 15 Mart 1923 tarihinde devlet reisi olarak Adana’yı ziyaretlerinde, Kurtuluş Mücadelesi kararını Adana’da aldığını, “Efendiler, bende bu vakayiin ilk hiss-i teşebbüsü, bu memlekette, bu güzel Adana’da vücut bulmuştur” sözü ile belirtmiştir. Adana halkı ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığı feyzle, bu büyük zafer de mücadelenin en başından itibaren, silah, teçhizat ve donanım olarak kat kat üstün Fransız düşman kuvvelerine karşı kahramanca ve cesaretle direnmiş, vatanı uğruna canlarını seve seve feda etmekten kaçınmamıştır.

Fransızlar ve özellikle Ermeniler tarafından yapılmak istenilen soykırım girişimleriyle Adanalılara en korkunç zulüm ve işkenceler uygulanmıştı. Bu kara günlerinin sonucunda on binlerce Türk, Fransız uçakları tarafından atılan bombalar yüzünden Toroslardaki Pozantı ve Karaisalı’ya doğru Kaç-Kaç olayına zorlandı. Kaç-Kaç faciasının varlığı hissedilir hissedilmez İşte o gün Kuvâ-yi Milliyecilerin, yani Ulusal Güçlerin murtçu kılığına girerek “Murtçular” ismiyle kurduğu istihbarat servisinin yürüttüğü istihbarat faaliyetleri sayesinde Adana halkı yeniden toparlanarak ayağa kalkmayı başardı.

Fransızlar, yeniden toparlanmaya çalışan Türkler arasına gönderdikleri propagandacıları vasıtası ile Türk halkını mücadeleden vazgeçirmeye çalışırken, casusları aracılığı ile Milli Kuvvetlerin, sayıca az olduklarını, silâh ve cephanelerinin yetersiz olduğunu öğrenince; casusluk ve propaganda faaliyetleriyle desteklenen bir genel taarruz düzenleyip, bölgede tutunmaya çalışmışlardı. Bütün çabalarına rağmen, işgal girişimlerinde başarılı olamayan Fransızlar, Milli Kuvvetlerin askeri direnişi yanında yenik düşmüş ve Toroslardaki Fransız karakollarını bir bir ele geçirerek şehir merkezine doğru ilerleyen Milli Kuvvetler, Fransız kuvvetlerini yenerek 5 Ocak 1922 günü Adana’yı düşman elinden kurtarmışlardı.

Çanakkale Savaşı’ndaki ruh ile birlikte kurtuluş mücadelesi ateşinin Adana’da yeniden yakılması, bir Adanalı için tarifi imkânsız bir gururdur. Ahmet Remzi Yüreğir’i, ilk kadın şehidimiz Rahime Hatun’u, Gülekli Hatice’yi, Kara Fatma’yı, İbo Osman’ı ve adını sayamadığımız Adana kurtuluş mücadelesinin adsız kahramanlarını rahmetle ve minnetle anıyorum. Ruhlarınız şad olsun.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün belirttiği gibi, dün Kurtuluş Savaşı'na ilham kaynağı olan, aziz milletimizin canıyla, kanıyla yazdığı millî mücadele destanına ışık yakan Adana bugün de aynı millî şuur ve inançla cennet vatanımıza yönelik her türlü sinsi ve hain planlara karşı dimdik ayaktadır.

İnanıyorum ki bu coşku daha nice yüzyıllar boyunca her 5 Ocakta yaşanacak ve bu gurur sonsuza kadar hiç bitmeyecektir…

 

Ali Şahin